Saturday, June 13, 2015

Asam Pedas Ikan Pari Daun Kesom

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan pari tuka (kurang leboh 600 gram)
2 biji terung ungu, belah 2 dan kerat 3, rendam
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 genggam daun kesom
3/4 camca besar pes asam jawa
1 kiub ikan bilis (optional)
2 senduk nasi cili kisar
3/4 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh lada hitam kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan pari dibelah dua kemudian potong 4 bahagian setiap satu. Cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis selama 15 minit. Kemudian cuci kembali hingga bersih dan tos. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan), tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit, kacau dan masak sekejap. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  3. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau dan biar mendidih. Masukkan bunga kantan, terung (toskan) dan kuib ikan bilis (jika guna). Bila terung lembut sedikit, masukkan ikan pari, tuang sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan daun kesom, lada hitam. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap hingga ikan pari masak (1 - 2 minit), rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain.


Sumber : DapurTanpaSempadan

No comments:

Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers
Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers